Web Tasarım Nedir ve Ne İşe Yarar

Web Tasarım Nedir ve Ne İşe Yarar?

Selçuk Vardar 04/06/2020 0 Yorum

Bu yazıda web tasarım nedir, ne işe yarar, temel gereksinimleri nedir, web geliştirme ile farkı nedir gibi soruları kısaca cevaplıyoruz. İnterneti bir süredir kullanıyorsanız, mutlaka web deneyimlerinin zaman içinde nasıl değiştiğine tanık olmuşsunuzdur. Örneğin, uzun zamandır statik metin tabanlı web sitelerinde mavi renkli linkler dönemi hüküm sürmekteydi ama artık onun yerine linkler için daha etkili ve zarif deneyimler geliştirildi.

Bu günlerde, web tasarımı kullanıcı deneyimi, arayüz tasarımı ve aynı zamanda arama motoru optimizasyonu ile yakından ilişkili. Özellikle de kullandığımız cihazların sayısı ve çeşidi arttıkça.

İnanılmaz bir hızla büyüyen bir sektör olan web tasarımın bir parçası olmak heyecan vericidir. Ancak aynı zamanda, kendinizi sürekli uyarlamanız gereken bir beceri yelpazesi de gerekmekte. Bu açıdan web tasarımcılar, front-end geliştiriciler, UX (kullanıcı deneyimi) ile UI (kullanıcı arayüzü) tasarımcıları ve ürün tasarımcıları arasındaki keskin çizgilerin giderek bulanıklaşmasına şaşmamalıyız.

Kimi web tasarımcılar bugün tasarımlarını yalnızca web geliştiricilere göndermiyor. Onlarla yakın iş birliği yapıyorlar. Hatta web sitelerinin front-end tasarımının estetiği ve işlevselliğinde kontrol sahibi olarak, onu nasıl kodlamaları gerektiğini biliyorlar.

Web tasarım ve front-end web geliştirme terimleri artık çoğu zaman birbirinin yerine kullanılıyor. Tasarımcıların genellikle HTML, CSS ve JavaScript konularına hakim olmaları, en son teknolojiler ve framework diye tabir edilen kodlama çerçeveleriyle kendilerini güncel tutmaları bekleniyor.

Web tasarımının gelişimine, güçlü, kullanıcı dostu tasarımların temel gereksinimlerine, web geliştirme ile farkına ve her ortam için kullanıcı deneyimini nasıl optimize edebileceğinize kısaca bakalım.

Web tasarım nedir?

Web tasarım web siteleri oluşturma sürecidir.

Web tasarım web siteleri oluşturma sürecidir.

Web tasarım, internette gördüğünüz web siteleri oluşturma sürecini ifade eder. Ne işe yarar? Web geliştirmenin bir parçasıdır ve çoğunlukla bir web sitesini görsel olarak çekici ve kullanımı kolay hale getirmek için, ihtiyaç duyduğunuz kullanıcı deneyimi yönlerine odaklanır: grafikler, düzen ve içerik. Bunları aşağıda biraz daha ayrıntılı ele alacağız.

Web tasarımı, front-end tasarım-geliştirme, grafik tasarım, kullanılabilirlik ve performans optimizasyonu gibi tasarım, geliştirme ve web dünyasında birçok farklı beceri ve disiplini kapsar.

Tüm bu disiplinler, farklı yeteneklere sahip kullanıcıların hedeflerine ulaşmak için bir web sitesinde gezinmesine, web sitesini anlamasına ve onu kullanmasına olanak tanıyan kullanıcı dostu bir web deneyimi oluşturma hedefine ulaşmak içindir.

Eskiden web tasarımcılar, masaüstü deneyimi için web siteleri tasarlardı ve farklı tarayıcılarda nasıl göründüklerine yoğunlaşırlardı. Genellikle metin ve grafikleri düzenlemek için tablolar kullanırlardı. Ancak iPhone ve iPad’in ortaya çıkması her şeyi değiştirdi. Tasarımcılar artık mobil, tablet ve çok sayıda başka cihazda çalışması gereken web siteleri oluşturuyor.

Web tasarımının temel bileşenleri nelerdir?

Web tasarım 4 ana öğeden oluşmaktadır.

Web tasarım 4 ana öğeden oluşmaktadır.

Her tasarımcı bir web sitesi oluşturmaya farklı şekilde yaklaşacaktır. Ancak biz aşağıdaki maddeleri web tasarımının ana bileşenleri olarak sayabiliriz:

  • Web düzeni: Bir web sitesinin düzeni web tasarımının önemli bir bileşenidir, çünkü bu genellikle kullanıcının ilk deneyiminin merkezinde yer alır.
  • Renk düzeni ve tipografi: Bir web sitesinin kullanıcıların görüşlerini bildirebildikleri için renk düzeni ve tipografi gibi diğer bileşenler de önemlidir.
  • Gezinme (Navigasyon): Gezinme bileşenleri, kullanıcıların aradıkları yanıtları olabildiğince çabuk bulmalarına yardımcı olur.
  • İçerik: İçerik, web sayfası tasarımının bir diğer önemli unsurudur. Web tasarımcıları, her türlü ziyaretçi için içerik odaklı bir deneyim oluşturmaya güçlü bir şekilde odaklanmalıdır.
    Kullanıcılar içerik için web sitelerini ziyaret eder. Bu nedenle içeriği hızla bulmalarına yönelik optimizasyon yapmak önemlidir. Bilgi mimarisi, web uzmanlarının içeriği kullanıcıların zihinsel modelleriyle uyumlu şekilde düzenlemelerine yardımcı olan bir disiplindir.
    Örneğin, tasarımcılar web sitenin bilgi mimarisinin iskeleti olan bir site haritasının, kullanıcının beklentilerine iyi yanıt vermesini sağlamak için kart sıralama ve ağaç testi kullanabilirler. Ayrıca, içeriği görüntülemek için hangi cihaz kullanılırsa kullanılsın, bu bilgilere erişilebilir olması gerektiğinden, bir sitenin tasarımı çeşitli cihazlar için optimize edilmelidir.

İyi bir web tasarım nasıl olur?

İyi bir web tasarım görsel ağırlığa sahiptir. Çeşitli cihazlar için optimize edilmiştir ve ortam için öncelikli içeriğe sahiptir. Web sayfaları taranırlar, kullanıcılar tam anlamıyla onları okunmazlar. Bu nedenle bir web sayfasının en önemli unsurları, doğal olarak bir ziyaretçinin dikkatini çekmek için daha fazla görsel ağırlığa sahip olmalıdır. Göz izleme teknolojileri (ısı haritaları, odak haritaları ve bakış noktası çizimleri) tasarımcıların bir sitenin en çok dikkat çeken alanlarını belirlemelerine yardımcı olabilir.

Çeşitli cihaz ve çözünürlük türleri için optimizasyon, modern web sitesi tasarımında temel bir rol oynamaktadır. Web sayfası düzenleri gerçekten duyarlı (responsive) olmalı ve sabit boyutlu öğelere dayanmamalıdır. Değişken görseller kullanan web tasarımcıları, bir web sayfasının çeşitli cihazlarda, pencerelerde ve ekran boyutlarında düzgün görüntülenmesini sağlar.

Tüm sayfalar hızlı yükleme için optimize edilmeli, mobil kullanıcılar optimize edilmemiş web öğelerinin neden olduğu yavaş yükleme süreleriyle karşılaşmamalıdır.

Son olarak, içerik düzeni her bir cihaz türü için optimize edilmelidir (ör. Mobil cihazlardaki kullanıcılar, bir sayfa yüklendikten hemen sonra en önemli içeriği görebilmelidir).

Web tasarım için temel gereksinimler nelerdir?

Etkili bir web sitesi tasarımı, temiz, sade ve güçlü bir bilgi mimarisi oluşturmayı amaçlayan içerik odaklı deneyim sunmalıdır. Birincil amacı, ziyaretçiyi etkilemek olan öğeleri (web animasyonlar veya carousel’ler gibi) kullanmaktan uzaklaşmaktır.

Kullanıcı deneyiminin önüne geçen tüm dikkat dağıtıcı unsurların ve gereksiz arka plan karmaşıklığının kaldırılması, en önemli bilgilerin önceliklendirilmesine ve ana mesajın iletilmesine yardımcı olabilir. Bu, net ve sezgisel bir görsel hiyerarşi uygulayarak gerçekleştirilebilir.

Ayrıca renk kontrastı ve kullanıcının odaklanmasına yardımcı olmak için basit, sade bir tasarım ve içeriğin nefes alması için daha fazla alan sağlayan çok sayıda beyaz alan da kullanılabilir.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunduğu için tasarıma gerçek değer katabilecek bir diğer husus da tutarlılıktır. Kullanıcılar bir web sitesini ve markayı, tasarım öğelerinde (gezinme menüsü, gövde yapısı ve düğmeler gibi) tekrarlanan kalıpların kullanıldığını fark ederlerse, yalnızca şirketin deneyimlerinden herhangi birini rahat bir şekilde kullanmaları kolaylaşmaz, aynı zamanda güven de duyar.

Bu nedenle, tutarlılığın planlamadan teste kadar, her tasarım aşamasının bir parçası olması gerekir.

Tutarlılığın anahtarı düzen kütüphanelerinin ve tasarım sistemlerinin kullanımı ile bu başarılabilir.

Web geliştirme ve web tasarım arasındaki fark nedir?

Web geliştirme ve web tasarım arasındaki fark nedir?

Web geliştirme ve web tasarım arasındaki fark nedir?

Web tasarım, bir web sitesinin görsel öğelerini ve kullanılabilirliğini, web geliştirme ise bir web sitesinin işlevselliğini ifade eder.

Genellikle bir web tasarımcısı, bir web sitesinin görsel öğelerini oluşturmak ve özelleştirmek için Adobe Photoshop, Illustrator ve XD gibi araçları kullanarak nesnelerin görünümüne ve duygu yüküne odaklanır.

Kullanılabilirlik web tasarımında önemli bir faktör olduğundan, hem UX hem de UI ilkeleri, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya ve sorunları çözmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Bir web geliştiricisinin rolü, jQuery veya Javascript gibi yazılımları kullanarak web tasarımcısının konseptini hayata geçirmektir.

Tüm kanallar için optimizasyon

Bu günlerde bir web sitesi tasarlamanın en önemli yollarından biri duyarlı tasarımdır (İng. responsive design). Duyarlı düzenler, içeriğin ekran boyutuna ve cihazın tutulduğu yöne bağlı olarak (dik-yatay) dinamik olarak değişmesini sağlar.

Nasıl erişilirse erişilsin, deneyimin mümkün olduğunca tutarlı olmasını sağlar. Bu tutarlılık kullanıcı güvenini ve etkileşimini artırır.

Ekran boyutları, küçük mobil cihazlardan büyük masaüstü monitörlere kadar çok farklı olduğundan, tasarımcılar kullanıcı deneyiminden ödün vermeyen bir site tasarlama zorluğu ile karşı karşıyadır. Buradaki kilit nokta, her cihaz için içerik önceliklendirmesidir. Bu, kullanıcıların bir mobil cihazlarından bir web sitesine erişirken, ihtiyaç duyduklarını daha verimli bir şekilde bulmalarına yardımcı olacak en önemli işlevlerin ve özelliklerin kullanıldığı anlamına gelir.

Web tasarımının gücü

Bir web tasarımcısı olmak için oldukça heyecan verici bir dönemdeyiz. Görsel stiller ve trendler değişmeye devam ediyor, ancak mobil cihazların patlaması web tasarımında devrim yarattı. Bu da insan merkezli tasarım için yeni zorluklar ve fırsatlar sunuyor. Temel beceriler artık tasarımın kullanılabilirliği ve erişilebilirliği ile cihazlarda nasıl göründüğünü dikkate alıyor.

Web tasarımı olgunlaştı, artık sadece teknoloji ile neler yapabileceğimiz ile ilgili değil.

Web tasarımda önemli olan, deneyimlerinizi mümkün olduğunca kapsayıcı hale getirmek için ne yapmamız gerektiği. Cihaz, ağ bağlantısı veya kişinin erişebilme yeteneği ne olursa olsun.

İçerik önceliklendirme, güçlü bir bilgi mimarisi, görsel hiyerarşi ve tutarlılık kadar önemlidir. Güçlü bir web tasarımı hedef kitlenizle olumlu bir iletişim kurabilir ve güvenini kazanabilir. Süreç boyunca tüm bunları akılda tutmak, katılımı ve dönüşümleri artırabilir. Sonuçta tüm işletmeniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Web sitemizde sizlere mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederek Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Tamam
Privacy Policy